Setiap orang ada resepi yang tersendiri buat kuih guntinng ni, tapi akak buat campur bawang, daun kari, cili kisar dan udang kering.
Bahan-bahan
1/2kg/500gm tepung gandum
4 sudu makan marjerin-cairkan
11/2 sudu teh jintan manis*
1 sudu teh jintan putih*
4 sudu besar udang kering-rendam*
5 biji bawang kecil*
1 sudu besar cili kisar
1 sudu besar serbuk kari
daun kari secukupnya
garam dan air secukupnya
minyak untuk menggoreng
Cara-caranya
Kisar bahan bertanda*
Masukkan marjerin cair ke dalam tepung dan kacau menggunakan sudu.
Masukkan pula bahan kisar, cili kisar, serbuk kari, daun kari, garam dan sedikit air.
Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga doh menjadi agak kenyal, jika terlembik masukkan sedikit tepung macam nak buat kulit karipap.
Rehatkan doh sebentar dan tutup dengan kain basah.
Ambil adunan dan gelek sehingga nipis dan potong menggunakan pisau/pemotong pizza.
Gunting ikut suka hati lah, tabur sedikit tepung atas dulang sebelum menggunting, jangan gunting satu tempat takut melekat nanti tak cantik bila dah di goreng.
Goreng dengan api sederhana sehingga perang, bolehlah di toskan.
Biarkan sejuk baru di masukkan ke dalam bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment