Bahan-Bahan
4 biji pisang - lecek4 biji telur1 cawan gula kaster1 cawan minyak jagung
Bahan Ayak
1 sk baking powder1 1/2 cawan tepung gandum1 sk soda bikarbonat
Bahan Lain
1 sk esen vanila1 sb jus limau nipis
Cara Buat Kek Pisang Lembab
1. panaskan oven pada suhu 170 drajah Celcius, kemudian siapkan loyang dan lengser mentega ke seluruh bahagian loyang dan ketepikan.
2. putar gula, minyak dan telur sehingga putih dan masukan pisang selepas tu kacau rata. masukan tepung yang sudah di ayak dan kacau sebati menggunakan spatula.
3. masukan esen vanilla dan jus limau kemudian gaul sebati dan bila adunan sudah siap masukan ke dalam loyang bakar selama lebih kurang 50 minit sehingga masak.
Bila bonda menggunakan mentega cairkan dahulu dan biarkan sejuk dan untuk kek yang saya sediakan semua bahan ayak saya campur kemudian di ayak. bagaimana mudah kan resepi kek pisang lembab yang saya share ini?
No comments:
Post a Comment