Sunday, 23 October 2016

Donat Gebu Resepi Aida

Hari ni jerebu kat penang dah makin teruk... Hari ni dah cecah Ipu Tidak Sihat... 243 dah huhuhu... Makin teruk dah. Aida pon rasa semacam dah ni dok batuk selsema siap hilang suara dah ni... huhuhu.. Anak yang kecik pon dah demam batuk n selsema... Sabar je lah...



Tapi tak pe xsihat pon aida akan update resepi terkini terbaru yang aida buat untuk uolls try. Nak habaq mai resepi ni memang senang giler kot.. Memang aida suka... Sebab tak yah lenguh tangan uli bagai.. Just campur, biarkan kejap then canai goreng.. Perghhh memang senang uolls.. rugi tak try


DONUT GEBU TANPA ULI

Bahan

1 paket yis kering

2 sudu susu pekat

1 cawan air suam 

2 sudu gula

- campurkan bahan ni dan biarkan kembang

4 cawan tepung gandum

2 sudu marjerin

2 sudu teh baking powder

1 sudu teh garam

-ramaskan bahan2 ni hingga jai macam serbuk roti.

-Kemudian campurkan yis tadi dah gaul rata.

-Biarkan selama 1 jam. Pastikan bekas ditutup ye

-Adunan memang lembik tau tapi uolls jangan risau ye.. Jangan memandai tambah tepung tau hahahahaha

-Lepas satu jam tumbuk2 doh tadi tuk keluarkan angin. kemudian ambil sikit untuk dicanai dan terap.. Masa ni ambil la skit tepung untuk terap acuan

-Biarkan selama 30 minit.. Lepas tu boleh goreng.

Senang yo... Bawah ni ada gambar step by step untuk rujukan


















Dah habis canai masa ni kita rehatkan 30min tunggu kembang k


Tudia kembang dah











Dah habis tos minyak dah boleh golek2 kat gula hehehehe






Ha nampak tak tekstur dia.. perghhh... lembuat giler.... Nanti nak buat macam big apple la letak choc hehehehe,,,,

No comments:

Post a Comment