Friday, 4 November 2016

Pulut Manis Trg

Bahan-bahan

1/2 kilo beras pulut1/2 kilo nisan kerek atau gula melaka1/2 kilo santan2-3 helai daun pandan1/2 sudu teh garam

Cara-cara

Bersihkan beras pulut dan rendam lebih kurang 2 jam

Kukus pulut sehingga masak. (jangan sampai kembang. cukup sekadar masak terus tutup api

Sementara tunggu pulut masak. Masukkan santan serta manisan/gula melaka dalam periuk. masuk kan garam kacau dgn api sederhana hingga cair manisan.

sediakan kuali yg besar.. tapis manisan tadi kedalam kuali , Takut ada benda asing yg ada dlm manisan. masuk kan daun pandan, Kacau hingga pekat dan berkilat

Masuk kan pulut yg telah dimasak tadi Kacau biar serata jangan ada ketul² sehingga pekat. Tunggu sejuk boleh lah di hidang. (gambar yg baru dimasak. masih panas lagi)

ni gambar yg dh siap.. nk upload gmbr diatas ada masalah. jdi upload kt sini utk sementara.

No comments:

Post a Comment