Resepi ASAM PEDAS MELAKA ASLI terbaekkk...
Style Diana... heheheh...
rupher2nya ramai peminat asam pedas melaka ni ek?
jadi bagi tak menghampakan kengkawan, mak letak la resepi dia...
tapikan maaf sangat2 la kalau sukatan2 tu tak betul coz aku main campak2 je kekdahnya...

ye fuan-fuan.. ni resepi utk 2 org makan ye... :)
Bahan2nya :
4 ketul ikan pari / parang / tenggiri (dibasuh bersih)
3 biji bawang merah
1 biji bawang putih
2 cm halia
1 mangkuk cili kering kisar
3 cm belacan
2 cm kunyit hidup
1 sudu besar lada hitam (bawang merah, putih, halia, cili, belacan, kunyit n lada blend skali)
3 batang serai - dititik
1 sudu teh halba
daun kesum + bungan kantan
bendi / terung (potong la ikut patern korang suke..)
air asam jawa
garam + gula
minyak
Caranya :
Panaskan minyak....
Then masukkan halba... nampak mcm kuning2 tu then terus masukkan bahan2 yang diblend tadi... masukkan serai jugak...
Masak sampai benda blend tu garing n masak... (if my MIL, dia masak sampai merecik2 sambal tu kat dapur2 dia... nk bagi masak n garing punya pasal..)
Dah garing, masukkan gula.. agak2 ye jgn la manis sgt... masukkan daun kesum n bunga kantan..
masukkan ikan... kacau2 sket then masukkan air asam jawa....
banyaknye asam jawa tu bergantung kesukaan u all nk buat kuah tu pekat ke cair... kalau cair sgt tak sedap pulak... masam tu u all boleh agak2 jugak.. jgn sampai masam gilerrr...
then last, masukkan bendi or terung... then perasakan dengan garam... biar dia mendidih then boleh tutup api....
petua ala2 Diana
1. asam pedas melaka ni kalau letak belacan lagi kick.. kalau sape2 yg gatal hidung tu, jangan la letak... kang aku tak tanggung...
2. kalau nak rasa kesedapan lagi.. biar masak awal 3 @ 4 jam b4 nak makan... lagi lama lagi sedap coz baru sebati rasa dia tu...
3. lagi pekat, lagi sedap...
4. menggunakan ikan fresh, lagi terasa kesedapannya.. sampai boleh hirup itu kuah...
5. Asam pedas asli melaka ni, lepas korang dah basuh tangan walau sabun pon, bau dia masih melekat kat tangan... for sure menjadi la tuh
Resepi Asam Pedas Melaka Asli
any way, dulu saya juga pernah ke melaka dan mencuba asam pedas di pusat makanan didepan museum museum kapal tu. tapi saya lupa namanya dan ketika saya memakanya rasanya sangat sedap dan lazat. selepas itulah saya ingin cuba membuat resepi asam pedas melaka asli, jom kita layan resepi mudah dibawah.
Bahan-Bahan
- 700 - 900 gram ikan pari
- 2 biji tomato
- 1 genggam daun kesom
- 1 kium ikan bilis - opsyenal
- 1 camca pes asam asam jawa
- 2 batang serai - diketuk
- 1 - 2 terung ungu - saiz besar
- 1 kuntum bunga kantan - belah 2
- 2 senduk nasi cili kisar - boleh kurangkan sesuai selera
- gula dan garam secukupnya
- air secukupnya
- 3/4 camca teh jintan halus @
- 3/4 camca teh jintan kasar @
- 1/2 camca teh lada hitam @ (tanda @ goreng tanpa minyak kemudian tumbuk halus)
Bahan Tumis
- 1 tangkai daun kari
- 3 biji bawang merah - hiris
- 1 ulas bawang putih - hiris
- 1/2 camca teh halba
Bahan Kisar- 1/2 inci kunyit hidup
- 1/2 inci halia
- 1/2 inci belacan
- 8 biji bawang merah
- 2 biji bawang putih
Cara Membuat Asam Pedas Melaka Asli
1. ikan pari dipotong sederhana kemudian perap dengan jus limau selama lebih kurang 17 minit. cuci bersih kemudian toskan
2. terung di belah 2 kemudian setiap belahan dipotong menjadi 3 bahagian dan rendam. tomato tadi belah menjadi 4 bahagian setiap 1
3. panaskan minyak dalam periuk kemudian tumis bahan tumis tadi bersama dengan serai hingga naik bau. kemudian masukan bahan kisar halus dan masak sekejap. gunakan api kecil dan tambahkan cili kisar masak kemudian kacau rata hingga naik minyak.
4. masukan pes asam jawa bersama bahan tumbuk halus tadi dan air secukupnya kemudian kacau rata hingga mendidih. masukan daun kesom, bunga kantan, ikan pari yang sudah dipotong tadi, dan kiub ikan bilis jika guna.
5. masukan juga terung dan masak hingga terung menjadi lembut. kemudian perasakan dengan gula dan garam. masukan tomato yang sudah dipotong tadi dan masak sekejap.
6. bila sudah masak matikan api dan hidangkan bersama nasi putih panas-panas dan lauk lainya.
ramai orang yang minat asam pedas melaka asli ini tapi banyak juga yang tidak tahu cara membuatnya dan semoga resepi yang saya kongsikan ini boleh menjadi berguna. sampai jumpa di resepi sedap berikutnya ya.
Postingan terkait:
Asam Pedas Ikan Merah Melaka
Asam Pedas Melaka
1 ekor ikan merah - potong 6 keping atau 5 ekor ikan1 sudu kecil pes asam jawa - jgn terlalu banyak, terlebih masam tak sedapGaram2 sudu ketumbar biji - tumbuk
2 sudu jintan manis - tumbuk
5 sudu cili kering kisar - boleh tambah
Bahan kisar: 8-9 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 inci kunyit hidup
2 inci halia
Cara cara:
Kisar semua bahan di atas. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar, bahan tumbuk dan cili kisar sehingga wangi dan cili benar benar garing dan masak. Masukkan air secukupnya.
Bila kuah mendidih, masukkan ikan. Masukkan garam dan air asam secukupnya. Sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat.
Nota:Jika menggunakan ikan merah, masak sekejap sahaja supaya ikan tidak hancur.
Asam Pedas Melaka
1 ekor ikan merah - potong 6 keping atau 5 ekor ikan1 sudu kecil pes asam jawa - jgn terlalu banyak, terlebih masam tak sedapGaram2 sudu ketumbar biji - tumbuk
2 sudu jintan manis - tumbuk
5 sudu cili kering kisar - boleh tambah
Bahan kisar: 8-9 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 inci kunyit hidup
2 inci halia
Cara cara:
Kisar semua bahan di atas. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar, bahan tumbuk dan cili kisar sehingga wangi dan cili benar benar garing dan masak. Masukkan air secukupnya.
Bila kuah mendidih, masukkan ikan. Masukkan garam dan air asam secukupnya. Sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat.
Nota:Jika menggunakan ikan merah, masak sekejap sahaja supaya ikan tidak hancur.
Asam Pedas Melaka
RESEPI ASAM PEDAS MELAKA ASLIBhn2:4 ketul ikan pari / parang / tenggiri (dibasuh bersih)
3 biji bawang merah1 biji bawang putih2 cm halia1 mangkuk cili kering kisar - boleh letak lebih 3 cm belacan - Liza guna 1cm je2 cm kunyit hidup 1 sudu besar lada hitam (bawang merah, putih, halia, cili, belacan, kunyit n lada hitam blend skali)
3 batang serai - dititik
1 sudu teh halba Daun kesum + bungan kantanBendi / terung Air asam jawa secukupnyaGaram + gulaMinyak utk menumis
Caranya :
- Panaskan minyak dan tumis halba hingga kekuningan sikit..
- masukkan bhn2 blend td dan serai dan tumis hingga garing dan pecah minyak.. (if my MIL, dia masak sampai merecik2 sambal tu kat dapur2 dia... nk bagi masak n garing punya pasal..)- Dah garing, masukkan gula.. agak2 ye jgn la manis sgt.( Liza letak 1 s/t je)..masukkan daun kesum n bunga kantan..- masukkan ikan, kacau2 sikit, dan masukkan air asam jawa....banyaknye asam jawa tu bergantung kesukaan u all nk buat kuah tu pekat ke cair... kalau cair sgt tak sedap pulak... masam tu u all boleh agak2 jugak.. jgn sampai masam gilerrr... - masukkan bendi or terung... - perasakan dengan garam dan biar dia mendidih - tutup api....
Petua Diana:
1. asam pedas melaka ni kalau letak belacan lagi kick.. kalau sape2 yg gatal hidung tu, jangan la letak... kang aku tak tanggung...
2. kalau nak rasa kesedapan lagi.. biar masak awal 3 @ 4 jam b4 nak makan... lagi lama lagi sedap coz baru sebati rasa dia tu...
3. lagi pekat, lagi sedap...
4. menggunakan ikan fresh, lagi terasa kesedapannya.. sampai boleh hirup itu kuah...
5. Asam pedas asli melaka ni, lepas korang dah basuh tangan walau sabun pon, bau dia masih melekat kat tangan... for sure menjadi la tuh.. hehehehe
No comments:
Post a Comment