Resepi Mee HailamResepi Mee Bandung MuarResepi Mee Kuah Daging
Resepi Mee Goreng Mamak Sedap
RESEPI 1
BAHAN-BAHAN :
Mee kuning 1 bungkusUdang sederhana (buang kulit)Bawang Putih(hiris)Bawang Merah(hiris)Kicap cair & pekatSos ciliSos tiramCili BoTauhu(digoreng dahulu)Kentang(potong dadu & goreng)Taugeh Daun KubisTomato3 biji telur(pecah & kacau)Fish cake(hiris)Cili(hiris)Serbuk perasa Knorr/Maggi
CARA MEMASAK MEE GORENG
Pertama kali, tumis bawang putih + bawang merah + cili bo sehingga naik minyak. Then tambah sos cili + sos tiram + kicap pekat dan biarkan masak sekejap. Kemudian masukkan udang + fish cake + tauhu + kentang + daun kubis. Tolak bahan ke tepi dan masukkan telur yg dikacau dan gaul sehingga telur masak sedikit dan kemudian masukkan mee, gaul sebati. Lastly masukkan tomato + taugeh + cili. Perasakan dengan serbuk perasa & kicap cair jika perlu. Hidang bersama perahan limau kasturi + bawang goreng:)
RESEPI MEE GORENG MAMAK 2
BAHAN-BAHAN:
2 kg mee kuning3 biji bawang putih4 biji bawang merah4 batang sawi (dipotong)1 mangkuk kecil taugeh1 biji tauhu keras (digoreng dan dipotong kecil)2 biji telur1 biji tomato (dipotong kecil)60 gm isi udang dan isi ayam1 cawan cili boh2 sudu sos tomato1 sudu kicap pekat1 sudu kicap cairSedikit minyak untuk menumis Bahan untuk hiasan:
HIASAN:
Cili merah (dihiris)Daun bawang (dihiris)Bawang gorengLimau kasturi
CARA MEMASAK:
Buatkan dahulu sambal untuk menumis mee dengan menumis sedikit bawang dengan cili boh sehingga masak. Campurkan sedikit gula dan asingkan.Panaskan kuali dan tumiskan bawang selebihnya sehingga naik baunya. Kemudian masukkan isi udang atau isi ayam dan kacau sehingga masak.Masukkan sawi, tauhu dan tomato. kacau seketika . Kemudian masukkan mee, taugeh, tomato sos, kicap dan sambal tadi.Kacau sehingga 3 3/4 masak. Akhir sekali tolakkan sedikit mee ke tepi dan letakkan sedikit minyak.Kemudian pecahkan telur, ratakan sedikit. Apabila telur sudah sedikit masak, gaulkan kembali dengan mee,
RESEPI MEE GORENG BASAH
Bahan-Bahan:
500gm mee kuning (celur 5 minit)
100gm ayam (bahagian dada; potong dadu
100gm udang kecil
100gm sotong kecil
Daun Kucai dipotong 2 cm (beberapa helai)
1 camca tepung jagung (bancuh dgn 2 sudu air masak)
3 ulas bawang putih (hiris)
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
Kicap masin secukup rasa
3 sudu minyak masak
Garam (terpulang:biasanya tidak perlu)
Setengah cawan air masak
Cara Memasak:
Panaskan minyak. Tumis bawang putih, bila naik bau letak ayam, udang dan sotong. Bila separuh masak, masukkan bahan sos diikuti air masak. Kemudian masukkan mee serta daun kucai. Kemudian, kicap dan akhir sekali bancuhan tepung jagung.
Cadangan Hidangan:
Taburkan bawang goreng tetapi jangan sekali-kali letak bawang merah kerana ianya jadi kurang enak.
RESEPI BIHUN GORENGSINGAPORE
Bahan-bahan
1/2 bungkus bihun - direndam hingga lembut dan toskan.
1 cawan udang basah - dibuang kulit (supaya mudah makan lah..
1 keping dada ayam - dihiris nipis-nipis
1 keping fish cake - hiris nipis
1 sudu kecil serbuk lada hitam - saya guna yang kasar (kalau nak yg tumbuk sendiri pun boleh)
1 cawan taugeh - (saya tak boh sebab tak suka)
1 batang karot - parut kasar
2 sudu makan sos tiram
2 biji telur
1 cawan air
Garam
Serbuk perasa
Bahan Tumbuk:
3 ulas bawang putih
2 biji bawang besar
1 sudu makan udang kering
Cara memasak
1. Panaskan sedikit minyak, masukkan telur dan goreng hancur hingga masak. Angkat dan ke tepikan.
2. Panaskan minyak. Tumis bahan tumbuk hingga wangi.
3. Masukkan udang, ayam dan fish cake. Goreng sebentar, Masukkan air.
4. Masukkan serbuk lada hitam, sos tiram, garam dan serbuk perasa.
5. Masukkan bihun, taugeh dan karot. Gaul sebati dan bihun masak.
6. Masukkan telur hancur tadi, gaul rata, tutup api dan masukkan ke dalam pinggan hidang.
7. Taburkan bawang goreng, cili merah, daun bawang dan daun sup. Juga hirisan limau kasturi.
8. Jika suka pedas, boleh juga dinikmati bersama cili hiris-kicap.
No comments:
Post a Comment