Thursday, 3 November 2016

Koleksi Resepi Roti Arab

Resepi Roti Arab Mudah Dan Ringkas

 Wednesday, September 09, 2015 12 Comments

Rasa nak makan Roti Arab. Godek blog mommy lah. Ada resepi mudah nak buat Roti Arab. Okey lah. Mommy share sekali lagi. 

Roti Arab

Resepi mudah dan ringkas | Roti Arab

Bahan A

1. 500g tepung gandum

2. 2 sudu butter

3. 1 sudu kecil yis

Bahan B

1. 250ml air suam

2. 2 sudu besar gula

3. 1/2 sudu kecil garam

4. 2 sudu minyak masak

Cara-cara menyediakannya:

1. Gaulkan bahan A menjadi seperti cebisan roti.

2. Campurkan semua bahan B.

3. Masukkan campuran bahan B ke dalam bahan A. Gaul sehingga sebati dan tidak melekat.

4. Biarkan doh selama 20-30 minit.

5. Doh tadi bentukkan bulat-bulat dan leperkan dan sedia untuk digoreng.

6. Siap! 

Urut, refleksologi & bekam terus ke rumah anda!

Roti arab ini boleh la di makan bersama kari ikan/daging/ayam.


Cara goreng 
siram2kan minyak di atas doh supaya roti mula gelembung . Bila dah mengelembung balik2 kan dan goreng sampai garing . 
Boleh goreng sekali 3@4 biji sekali gus jika cepat . 

Boleh juga dibuat frozen, goreng sekejap, sejukkan , boleh difrozenkan.
Bila nk goreng , biarkan dlm suhu bilik dulu selama 10minit, baru goreng semula.



Roti Arab dan Kari Sardin


Salam hujung minggu.....

Selamat berhujung minggu semua...dah minum petang ke belum? Kalau belum, jom kita makan roti arab yg sedap lagi rangup ni. Dah lama tak buat roti ni. Sgt sedap digandingkan dgn kuah kari sardin. Maaflah ye, gambar tlbh sempoi ...tak ada touch up apa2...janji dapat tengok dgn jelas kan...hehe.

Resepi roti arab dh byk kali diulang tayang tahun lepas. Kdg2 DJ tak ikut sgt resepi asalnya. Guna stok yg ada je. Lagipun roti ni langsung x pakai susu...tapi msh tetap sedap dan rangup. 

Layan dulu ye...nanti2 tulis resepinya kalau sempat. Terima ksh sudi singgah....

UPDATE :

Roti Arab
resepi : DayangJack@DapurKu SaYang

bahan-bahan :
  • 2 cawan tepung gandum/tepung superfine/high protein
  • 1 sudu besar mentega/marjerin
  • sedikit garam halus
  • 1 sudu besar gula pasir
  • 1/2 sudu makan yis mauripan 
  • air suam secukupnya
cara-cara :
  1. Satukan yis, sedikit air suam dan gula di dalam satu bekas dan rendamkan hingga yis berbuih.
  2. Tepung, garam dan mentega disatukan di dalam bekas yang agak besar. 
  3. Kemudian satukan langkah 1 dan 2. Masukkan air suam sedikit demi sedikit. Gaul dan uli doh hingga kental dan licin (untuk mendapatkan kulit yang licin dan gebu...hehe)
  4. Simpankan doh ke dalam bekas besar tadi dan tutupkan dengan kain lembab. Biarkan ia naik selama lebih kurang 45 minit atau 1 jam. Setelah itu, uli semula doh tadi.
  5. Kemudian bahagikan doh kepada beberapa bahagian (mengikut saiz kesukaan masing-masing) dan bulat-bulatkan. 
  6. Sediakan torak. Canaikan doh tadi tetapi jangan terlalu nipis. Kemudian rehatkan sebentar selama 15 minit.
  7. Sediakan minyak untuk menggoreng. Apabila sudah cukup panas (tetapi jangan sampai berasap), gorenglah doh tadi satu demi satu. Jangan lupa siramkan roti dengan minyak supaya ia kembong dengan cantik. 
  8. Setelah masak keperangan, angkat dan toskan.
  9. Hidangkan panas-panas bersama kari sardin atau kari ayam.

Kuah Kari Sardin (my Style)

bahan-bahan :
  • 1 tin besar sardin (DJ pilih brand Marina)
  • 1 tangkai daun kari
  • 2 sudu makan serbuk kari ikan (DJ pilih brand Adabi) - dibancuh dengan sedikit air
  • 3 biji bawang merah (dihiris)
  • 2 ulas bawang putih (dicincang)
  • 1 cm halia (dicincang)
  • sedikit garam, gula dan air asam jawa
  • hirisan tomato (optional)
cara-cara :
  1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan daun kari hingga garing. 
  2. Masukkan bancuhan rempah kari tadi. Tumis lagi hingga pecah minyak.
  3. Masukkan sardin bersama kuahnya dan masukkan juga air secukupnya. Kacaulah rata-rata dengan perlahan. 
  4. Apabila mendidih, masukkan bahan-bahan selebihnya. Kacau lagi hingga sebati. 
  5. Setelah masak, tutupkan api. Hidangkan panas-panas bersama roti arab. Selamat mencuba!


ROTI ARAB

Fuhhhhh roti arab ni mmg tersedap seduniaaaaa...yaa haaabibi yaaa maulana yaa sedap yaa tak tahan mau makan laaa....hehehe. To sofinar thks dearr for sharing terbaik 100 star putri nak kasi tau huhuhu. Pada u aolss semua pokoknya aollsss kalau tak try korg mmg nak kena kejar ngan galah tau muahahahaha bukan paksa tapi mmg nak dera hehehe nak sangat korg try laa. Roti ni ada jual kat kedai2 makan and is not cheap tau so kalau u aolss tau buat sendiri kan berbaloi. Kalau tak nak buat yah sudah ada mak kisah hahaha kurang2 mak tak mau geng hua3...apa jerr...anyway u aolsss should try....sangat2 rekomen tak tau dah berapa ratus kali ku cuba wahhh ratus seyyy cam real jerr hehehe anyway tip top beb.!!!! jgn tak jadi haaa jom jom... Oh yah beberapa keeping gambar yg diatas adalah yg terbaru yg ada ayam seketui tu...tu pic lama tau hehehe.





BAHAN-BAHAN ( 10 ORG MAKAN )

• 2 SUDU BESAR MENTEGA 
• 2 SUDU BESAR MINYAK MASAK 
• 2 SUDU BESAR GULA PASIR
• 300 ML AIR SUAM 
• 1 SUDU KECIL YEAST
• 500 GM TEPUNG GANDUM 

CARA-CARA 

1. MENTEGA, MINYAK DAN GULA DIBANCUH DENGAN AIR SUAM HINGGA SEMUANYA LARUT.

2. TEPUNG DI GAUL DENGAN YEAST.

3. KEMUDIAN CAMPUR SEMUA BAHAN DAN ULI HINGGA LICIN DAN KENTAL. TAK LEKAT PADA MANGKUK.

4. PERAP SELAMA 1 JAM TUTUP ADUNAN DENGAN PLASTIK CLING. 

5. ULI SEMULA DAN BUAT BULAT2 DALAM 18-20 BIJI. REHATKAN 10 MINIT.

6. KEMUDIAN CANAI NIPIS LEBIH KURANG 0.4 CM.

7. PANASKAN MINYAK DAN GORENG SEBIJI2, TUNGGU HINGGA ROTI KEMBUNG DULU BARU TERBALIKKAN. 

8. SEDAP DIMAKAN BERSAMA KARI AYAM DAN DAGING....KALAU SAMBAL TUMIS PUN SODAP!!!!


SELAMAT MENCUBA!!!!!

SUMBER : SOFINAR
OLAHAN : PUTERI MANJA


















No comments:

Post a Comment