Resepi Roti Arab Mudah Dan Ringkas
Wednesday, September 09, 2015 12 Comments
Rasa nak makan Roti Arab. Godek blog mommy lah. Ada resepi mudah nak buat Roti Arab. Okey lah. Mommy share sekali lagi.
Resepi mudah dan ringkas | Roti Arab
Bahan A
1. 500g tepung gandum
2. 2 sudu butter
3. 1 sudu kecil yis
Bahan B
1. 250ml air suam
2. 2 sudu besar gula
3. 1/2 sudu kecil garam
4. 2 sudu minyak masak
Cara-cara menyediakannya:
1. Gaulkan bahan A menjadi seperti cebisan roti.
2. Campurkan semua bahan B.
3. Masukkan campuran bahan B ke dalam bahan A. Gaul sehingga sebati dan tidak melekat.
4. Biarkan doh selama 20-30 minit.
5. Doh tadi bentukkan bulat-bulat dan leperkan dan sedia untuk digoreng.
6. Siap!
Urut, refleksologi & bekam terus ke rumah anda!
Roti arab ini boleh la di makan bersama kari ikan/daging/ayam.
Roti Arab dan Kari Sardin
- 2 cawan tepung gandum/tepung superfine/high protein
- 1 sudu besar mentega/marjerin
- sedikit garam halus
- 1 sudu besar gula pasir
- 1/2 sudu makan yis mauripan
- air suam secukupnya
- Satukan yis, sedikit air suam dan gula di dalam satu bekas dan rendamkan hingga yis berbuih.
- Tepung, garam dan mentega disatukan di dalam bekas yang agak besar.
- Kemudian satukan langkah 1 dan 2. Masukkan air suam sedikit demi sedikit. Gaul dan uli doh hingga kental dan licin (untuk mendapatkan kulit yang licin dan gebu...hehe)
- Simpankan doh ke dalam bekas besar tadi dan tutupkan dengan kain lembab. Biarkan ia naik selama lebih kurang 45 minit atau 1 jam. Setelah itu, uli semula doh tadi.
- Kemudian bahagikan doh kepada beberapa bahagian (mengikut saiz kesukaan masing-masing) dan bulat-bulatkan.
- Sediakan torak. Canaikan doh tadi tetapi jangan terlalu nipis. Kemudian rehatkan sebentar selama 15 minit.
- Sediakan minyak untuk menggoreng. Apabila sudah cukup panas (tetapi jangan sampai berasap), gorenglah doh tadi satu demi satu. Jangan lupa siramkan roti dengan minyak supaya ia kembong dengan cantik.
- Setelah masak keperangan, angkat dan toskan.
- Hidangkan panas-panas bersama kari sardin atau kari ayam.
- 1 tin besar sardin (DJ pilih brand Marina)
- 1 tangkai daun kari
- 2 sudu makan serbuk kari ikan (DJ pilih brand Adabi) - dibancuh dengan sedikit air
- 3 biji bawang merah (dihiris)
- 2 ulas bawang putih (dicincang)
- 1 cm halia (dicincang)
- sedikit garam, gula dan air asam jawa
- hirisan tomato (optional)
- Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan daun kari hingga garing.
- Masukkan bancuhan rempah kari tadi. Tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan sardin bersama kuahnya dan masukkan juga air secukupnya. Kacaulah rata-rata dengan perlahan.
- Apabila mendidih, masukkan bahan-bahan selebihnya. Kacau lagi hingga sebati.
- Setelah masak, tutupkan api. Hidangkan panas-panas bersama roti arab. Selamat mencuba!
ROTI ARAB
• 2 SUDU BESAR MENTEGA
• 2 SUDU BESAR MINYAK MASAK
• 2 SUDU BESAR GULA PASIR
• 300 ML AIR SUAM
• 1 SUDU KECIL YEAST
• 500 GM TEPUNG GANDUM
CARA-CARA
1. MENTEGA, MINYAK DAN GULA DIBANCUH DENGAN AIR SUAM HINGGA SEMUANYA LARUT.
2. TEPUNG DI GAUL DENGAN YEAST.
3. KEMUDIAN CAMPUR SEMUA BAHAN DAN ULI HINGGA LICIN DAN KENTAL. TAK LEKAT PADA MANGKUK.
4. PERAP SELAMA 1 JAM TUTUP ADUNAN DENGAN PLASTIK CLING.
5. ULI SEMULA DAN BUAT BULAT2 DALAM 18-20 BIJI. REHATKAN 10 MINIT.
6. KEMUDIAN CANAI NIPIS LEBIH KURANG 0.4 CM.
7. PANASKAN MINYAK DAN GORENG SEBIJI2, TUNGGU HINGGA ROTI KEMBUNG DULU BARU TERBALIKKAN.
8. SEDAP DIMAKAN BERSAMA KARI AYAM DAN DAGING....KALAU SAMBAL TUMIS PUN SODAP!!!!
SELAMAT MENCUBA!!!!!
SUMBER : SOFINAR
OLAHAN : PUTERI MANJA
No comments:
Post a Comment