Saturday, 4 February 2017

Nasi goreng beriani

NASI GORENG BERIANI dari Noor Masri

4-5 sudu besar minyak masak
5 cawan nasi
2 sudu besar rempah beriani } dibancuh dgn sedikit air
300 g daging ayam } dipotong kecil - boleh ganti dgn daging lembu jika suka
2 cawan sayuran campur beku
5 tangkai cili kecil } diketuk - suka pedas tambah lagi
1 sudu kecil paras rata jintan putih/halus (cumin) - TAK perlu tumbuk
sedikit serbuk kunyit

Bahan A:
1 labu bawang besar }dicincang
5 ulas bawang putih }dicincang halus/ditumbuk
2 cm halia } dicincang halus/ditumbuk

Bahan sampingan:
Hirisan timun
Hirisan daun ketumbar
Bawang goreng

Cara membuat:
Panaskan minyak dan goreng bahan A sehingga kekuningan
Masukkan rempah beriani , jintan putih dan serbuk kunyit, goreng sebentar sehingga wangi kemudian masukkan ayam
Bila ayam masak dan airnya kering masukkan nasi, sayuran , cili api dan garam secukup rasa ;goreng sehingga sebati
Angkat hidangkan bersama timun, taburan bawang goreng dan hirisan daun ketumbar jika suka.

No comments:

Post a Comment