Resepi Inti Sardin Kentang
Bahan-bahan
3 biji kentang (dikupas dan dipotong dadu)
1 tin besar ikan sardin (cuma ambil ikannya)
1 biji bawang besar (didadu)
2 biji bawang putih (dikisar)
1/2 inci halia (dikisar)
2 sudu besar cili kisar
1 sudu besar serbuk kari
sedikit air secukupnya
garam secukup rasa
gula secukup rasa
ajinomoto secukup rasa
Cara-cara
1. Tumis bawang merah sampai naik bau. Kemudian masukkan bawang putih, halia, cili kisar dan serbuk kari. Tumis sehingga agak kering sedikit.
2. Masukkan kentang yang didadu. Masukkan sedikit air. Kacau rata dan tutup sekejap dalam 2-3 minit untuk bagi kentang empuk.
3. Lepas tu masukkan ikan sardin dan hancurkan dalam kuali. Kacau rata dengan semua bahan yang ada.
4. Masukkan garam, gula, ajinomoto dan tutup sekejap dalam 1-2 minit.
5. Buka penutup dan pastikan inti agak kering sedikit dan kentang sudah empuk. Rasa dulu sebelum tutup api.
6. Sejukkan dan sedia digunakan sebagai inti.
No comments:
Post a Comment