Tuesday, 27 September 2016

KARIPAP KENTANG

KARIPAP KENTANG
( Ihsan Cikmatahariku )

Cara Dan Gambar Buat Karipap Rangup Dengan Inti Kentang Sedap
Boleh dapatkan resepi dan cara buat karipap rangup dengan inti kentang di sini yaPetua Mudah Buat Karipap Rangup

Antara bahan-bahan utama buat inti karipap kentang



Bahan buat kulit karipap dengan tepung gandum, 
air garam dan minyak panas.
Bajet family saya kalau buat karipap ni mesti sampai satu kilo, sebab orang dalam rumah ni semua hantu karipap..hoho


 Panaskan minyak masak yang ada kat rumah kita tu.Lagi jimat dan mudah khasnya 
kepada mak-mak yang buat bisnes karipap

Buat lubang kat tengah tepung gandum tu, kemudian tuang minyak panas tadi 

sementara minyak masih panas, gaul tepung dengan senduk dulu.Kalau korang tangan kayu (tahan panas katakan)
bolehlah gaul terus dengan tangan.muehehe. 

Gaul sampai rata ya

Lebih kurang macam nilah gayanya sambil menguli sambil 
masukkan air garam sikit demi sikit

Uli tepung sampai tangan dah tak lekat dan permukaan bekas menguli tepung juga bersih dari tepung yang melekat

Cara Bergambar Buat Inti Kentang Yang Sedap

Lepas minyak dah panas, mula-mula sekali masukkan hirisan bawang besar yang dipotong dadu.
kalau buat sebiji bawang, masukkan separuh dulu.

Ni campuran bahan kisar untuk inti karipap kentang iaitu cili kering blend, serbuk kari,bawang merah, bawang putih, ikan bilis, garam dan gula serta serbuk perasa yang dibenarkan.
Biarkan sampai naik minyak.

Kemudian, barulah masukkan kentang yang dah potong dadu.Gaul sampai rata ya!

Masukkan air sikit je supaya inti tak over cook.Paras air tu jangan lebih inti kentang dalam kuali.

Biasanya saya tutup inti kentang ni supaya dia cepat empuk.

Bila air dah semakin kering, kacau semula inti kentang tadi.Taburkan bawang besar
yang lagi separuh dan juga daun sup kalau anda suka

 Inilah hasil tepung gandum yang sudah diuli dan juga inti kentang yang dah siap :)-

Cara buat inti karipap kentang yang sedap
Nampak sedap kan dan kentang tu masih kekal bentuk dadu.Inilah petua letak air sikit je
time kita masak inti kentang tu.
Rasanya memang sedang elok.Cubalah ya

 Saya dah siap bulat-bulatkan tepung yang dah siap uli tadi supaya senang nak masukkan 
dalam mesin.Mesin ni saya gunakan untuk canai 
dan nipiskan kulit karipap.

Ini assistant saya time buat karipap..chef to be..

 Inilah antara hasilnya.Bila buat sendiri, ikut suka kita nak letak inti banyak mana kan..
tu yang nampak bulat-bulat karipap saya tu..hhaha

 petua supaya kelim karipap tak terbuka ialah sapu air masak dekat "mulut karipap" sebelum
kita kepit dia dengan acuan karipap 

Goreng dalam minyak sederhana banyak dan api yang sederhana kecil.Jangan lupa balik-balikkan karipap anda supaya warna karipap tu setara

No comments:

Post a Comment