Tembosa/ Karipap Inti Ikan Terengganu
Doh Karipap
Resepi: tun telani
Bahan2:
- 4 c tepung
- 2 tbs margerin
- 1/2 c oil
- 3/4 c air
- 1/2 tsp garam
Cara-cara:
- panaskan margerin dan minyak dlm periuk. tutup api.
- tengah panas2 tu, masukkan tepung dlm periuk td dan gaul guna garpu (jgn guna tangan, melecur nnti).
- dh sejuk siket, campur garam n air.
- Uli-uli.. siap! buleh wat karipap ikot suka inti apa..
Resepi inti ikan ni, usha kat blog kak madihaa.. kalau nk tgk kuih2 tradisional suka buka blog kak madihaa, mcm2 kuih yg nostalgia ada :) inti ni kak madihaa wat pulut lepa.. inti ikan sama je utk pulut lepa, karipap, ngan kuih paung.. nk wat pulut lepa juga, tp susah betul la nk dpt daun pisang.
Inti Ikan
Resepi: Kak Madihaa
Sumber: tun_telani
Bahan:
- 1 kg ikan selayang / ikan uji rashid / ikan kembung
- 1 sudu kecil garam & 4 keping asam keping (untuk merebus ikan)
- ½ biji kelapa (ambil santan pekat anggaran 2 cawan)
- 6 ulas bawang merah ~ dimayang halus- tun blend
- 1 inci halia ~ dihiris memanjang halus- tun blend
- 1 sudu kecil halba
- garam & gula secukup rasa
- serbuk perasa jika suka
Cara2:
1. Rebus ikan dengan garam, asam keping & sedikit air.
2. Sejukkan ikan & asingkan isinya sahaja.
3. Tumbuk isi ikan hingga lumat
4. Dalam kuali.. masukkan santan, bahan2 hiris, halba, isi ikan, garam & gula secukup rasa.
5. Masak bahan2 tersebut hingga menjadi betul2 kering & berderai.
6. Angkat & ketepikan sedia utk digunakan.
No comments:
Post a Comment